Publisher Theme
I’m a gamer, always have been.

10 Cara Berkesan Lajukan Internet Untuk Tahun 2021 – Part 1

0

Penyedia perkhidmatan Internet ataupun Internet Service Provider (ISP) adalah organisasi yang menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk mengakses, menggunakan, atau mengambil bahagian dalam Internet. Penyedia perkhidmatan internet boleh diatur dalam pelbagai bentuk, seperti komersial, milik masyarakat, bukan keuntungan, atau dimiliki secara peribadi.

Perkhidmatan internet yang biasanya disediakan oleh ISP dapat meliputi akses Internet, transit Internet, pendaftaran nama domain, hosting web, layanan Usenet, dan colokasi.

ISP biasanya berfungsi sebagai titik akses atau pintu masuk yang menyediakan pengguna, akses ke semua yang ada di Internet.


Bukan 10 Minit tapi 10 Saat untuk restart Router Saya kongsikan 10 cara berkesan untuk lajukan Internet pada tahun 2021. Buat atas risiko anda sendiri. Semoga bermanfaat.

Mungkin sebelum ini, anda tidak merasa sebarang tekanan melalui kebergantungan terhadap penggunaan Internet. Namun, sejak bermulanya pandemik COVID-19 pada Mac 2020, kebanyakan pengguna semakin banyak bergantung kepada Internet sama ada data mudah alih atau rangkaian WiFi di rumah.

Untuk pengguna Internet yang berterusan, anda pasti menyedari kelajuan Internet yang semakin perlahan sejak bermulanya PKP pada awal tahun lalu. Buktinya, terdapat laporan yang merekodkan aduan Internet perlahan dan liputan 4G yang teruk di Malaysia.

Untuk artikal kali ini, kami akan kongsikan cara yang boleh dilakukan untuk melajukan internet anda dengan 5 cara mudah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Cara 1 : Alih Kedudukan Router/Penghala

Sekiranya anda menjatuhkan kerikil di kolam pegun, riak bergerak keluar dari titik hentaman ke semua arah.

Begitulah cara gelombang radio berfungsi: ia berpunca dari titik pusat, ke semua arah. Ingatlah ini semasa anda meletakkan penghala anda: bayangkan riak bergerak keluar dari penghala ke semua arah.

Oleh itu, kedudukan yang sesuai untuk penghala anda harus sedekat mungkin ke tengah rumah anda. Sekiranya penghala anda berada di satu sudut jauh dari rumah anda, anda akan menghantar sebahagian besar “riak” ke luar, di mana mereka tidak benar-benar melakukan apa-apa untuk anda; sementara itu, sudut rumah anda yang paling jauh dari penghala hanya mengambil riak yang berkurang (atau tidak ada). Pasang penghala anda di tengah rumah untuk mendapatkan liputan yang sama di mana-mana.

Dan ingat juga untuk berfikir tiga dimensi. Di rumah tiga tingkat, mungkin yang terbaik adalah meletakkan penghala di tingkat dua, dengan andaian anda mahukan isyarat yang baik pada ketiga cerita tersebut.

Cara 2 : Guna Kable Jangan Guna WIFI

Sekiranya anda mempunyai peranti yang cukup dekat dengan penghala dan modem wayarles anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan sambungan ethernet berwayar sekiranya mungkin. Anda bukan sahaja akan mengalami kelajuan yang lebih pantas melalui sambungan ethernet berwayar, tetapi anda juga dapat menjimatkan lebar jalur di rangkaian wifi rumah anda untuk peranti lain.

Anda boleh menyambungkan kabel ethernet terus ke port yang tersedia pada penghala wayarles anda, atau pada modem anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin atau tidak dapat melihat hasil melalui kaedah ini. Dalam usaha menghasilkan kelajuan yang lebih tinggi melalui kaedah ini, saya hanya melihat hasil yang kecil. Walaupun begitu, saya juga tidak mempunyai port ethernet tambahan pada modem kabel saya. Anda mungkin akan mendapat hasil yang lebih baik jika anda menyambung terus ke modem anda dan bukannya melalui penghala wayarles anda.

Cara 3 : Tukar Router

Peralatan lama boleh menjadi penyebab langsung sambungan internet anda yang perlahan. Dan kami tidak hanya membincangkan penghala atau modem tanpa wayar lama. Kami juga bermaksud komputer lama, komputer riba, peranti mudah alih atau peralatan lain.

Penghala wayarles lama, misalnya, mungkin tidak menggunakan standard wifi terbaru. Teknologi penghala wifi anda membolehkannya menyokong kadar bit streaming yang lebih tinggi. Piawaian 802.11ac yang lebih banyak digunakan dapat menyokong kadar bit yang jauh lebih tinggi daripada generasi sebelumnya, 802.11n.

Sekiranya penghala anda berusia lebih dari 5 tahun, ini mungkin menjadi alasan anda mendapatkan kelajuan yang jauh lebih rendah daripada yang anda bayar.

Jangan tolak kesan komputer atau komputer riba anda pada kelajuan internet perlahan anda juga. Sama seperti penghala yang lebih baru dapat menggunakan frekuensi yang tersedia dengan lebih cekap, peranti baru akan dirancang untuk bekerja dengannya. Sekiranya anda menggunakan komputer lama, peranti mudah alih, sistem permainan, atau peralatan lain yang berkaitan dengan internet, alat ini tidak dapat berfungsi dengan standard yang lebih baru. Sebilangan besar peranti baru akan menyokong piawaian tanpa wayar yang lebih lama, tetapi peralatan yang lebih lama tidak akan berfungsi dengan standard yang tidak ada semasa ia dihasilkan. Oleh itu, anda akan terhad.

Berikut adalah contoh yang baik tentang penggunaan komputer lama pada rangkaian baru.

Kami menjalankan ujian kelajuan pada komputer saya sekarang yang mempunyai spesifikasi berikut:

Asus ZenBook

  • Windows 10
  • CPU Intel Core i5-7000 @ 2.50Ghz
  • RAM 8.00 GB
  • Sistem Operasi 64-bit, pemproses berasaskan x64
  • Penyesuai wayarles 802.11n

Cara 4 : Tukar ke DNS GOOGLE

Penyedia perkhidmatan internet tempatan anda mungkin tidak mempunyai pelayan DNS terpantas. Itu dapat melambatkan anda, kerana penyemak imbas anda perlu mencari alamat IP dari setiap laman web yang anda cuba lihat. Inilah cara untuk beralih ke OpenDNS atau Google DNS untuk masa melayari yang lebih pantas.

Pelayan DNS berfungsi dengan memadankan nama domain yang anda masukkan ke dalam aplikasi — seperti penyemak imbas web — ke alamat IP yang berkaitan. Apabila anda memasukkan nama domain ke dalam penyemak imbas anda, misalnya, PC anda menghubungi pelayan DNS yang telah disenaraikannya, pelayan mencari alamat IP untuk nama domain tersebut, dan kemudian PC dapat mematikan permintaan penyemakan imbas ke alamat IP tersebut. Masalahnya adalah bahawa kebanyakan ISP mengekalkan pelayan DNS yang dapat sedikit dari sisi lambat dan tidak boleh dipercayai. Google dan OpenDNS sama-sama mengekalkan pelayan DNS awam mereka sendiri yang percuma dan lebih cepat dan lebih dipercayai. Anda hanya perlu memberitahu komputer anda untuk menggunakannya.

Cara 5 : Restart Router

Apabila komputer anda mula bertindak agak lembab setelah berjalan selama beberapa hari berturut-turut, apa yang anda lakukan? Betul, anda but semula. Melakukannya membantu mengosongkan memori dalam cache dan proses latar belakang yang tidak anda perlukan, menjadikan komputer anda berjalan lebih pantas (sehingga komputer dapat mengembangkan lagi tunggakan).

Penghala wayarles anda juga komputer kecil. Ia menyimpan memori dan proses latar belakang dan menyimpan maklumat. Ia juga boleh mendapat keuntungan dari tetapan semula sekali-sekala untuk memperbaikinya. Dan setelah menetapkan semula, ia akan menyambung semula ke pelbagai saluran data, yang sering menyebabkan anda memasuki saluran yang lebih cekap dan kurang sesak.

Sebagai contoh, kami menjalankan ujian kelajuan sebelum menetapkan semula penghala kami sendiri:

Dan kemudian menjalankan ujian lain selepas itu:

Kelajuan internet melonjak 14 peratus setelah router diset semula. Tidak begitu besar kesannya seperti beberapa kaedah lain, tetapi juga kentang kecil.

Untuk menetapkan semula penghala anda dengan berkesan, lakukan perkara berikut:

  • Tanggalkan sepenuhnya kabel kuasa penghala anda
  • Tunggu 15-30 saat saat
  • Hidupkan semula peranti anda dan tunggu sehingga ia mula menyiarkan sambungan

Anda harus memastikan penghala anda dibersihkan dengan berkesan dan mudah-mudahan dengan sedikit peningkatan kelajuan.

Beli Router Asus AX55 : https://t.productlink.io/a1436v2

Beli Router Tenda TX3 : https://t.productlink.io/a1436v3

Leave A Reply

Your email address will not be published.