Publisher Theme
I’m a gamer, always have been.

Feature Ni Takda Dekat Gaming Mouse Lain,Rugi Tak Beli! Review Hyperx PulseFire Raid

0

PROS

  • 11 butang yang dapat diprogramkan.
  • Input kecondongan roda.
  • Nilai yang baik.

CONS

  • Butang penembak tepat tidak dapat dijangkau.
  • Dua set makro sampingan boleh membingungkan.

Anak syarikat Kingston telah meningkat menjadi salah satu nama hebat dalam alat dengar permainan, dan papan kekunci terbarunya, Alloy Origins, memberikan kesan yang sangat kuat (dan mengatasi Pilihan Editor PCMag) tahun lalu. Tetapi tikus-tikusnya, sambil menunjukkan tanda-tanda keahlian yang sama kuatnya, tidak menikmati kejayaan serupa. Tetikus HyperX terbaru yang paling banyak dilengkapi ciri, Pulsefire Raid, pastinya merupakan langkah ke arah yang betul; tetikus gaya FPS 11 butang memberikan banyak fungsi dengan harga yang berpatutan. Malangnya, ia juga dilengkapi dengan beberapa kelemahan yang ketara.

Mendapatkan Raid-Ready

Pulsefire Raid relatif kurang untuk tetikus dengan banyak ciri khas. Ini memiliki bentuk tangan kanan yang standard, tetapi dengan pangkal lebar dan lekukan kuat di sebelah kiri, mewujudkan bonggol sisi kecil yang menyokong pangkal ibu jari anda. Tangan anda secara semula jadi jatuh ke posisi yang selesa, dipandu oleh cengkaman getah di sisi untuk ibu jari dan kelingking anda yang terasa sangat selesa selagi anda tidak perlu menyesuaikan tangan anda. Seperti kebanyakan tikus tangan kanan, Raid dibuat untuk penanganan gaya telapak tangan, dan bentuknya tidak memungkinkan ruang goyangan pada subjek.

Walaupun Pulsefire Raid berukuran rata-rata 5 x 2.8 x 1.6 inci-saya berpendapat bahawa rasanya agak lebar ketika anda mencengkamnya. Perbezaan itu mungkin berasal dari titik tinggi di pangkal ibu jari, yang memaksa tangan anda menjalar ke dasar tetikus. Pada 3.35 ons tanpa kabel, ia sedikit lebih ringan daripada tetikus permainan rata-rata.

Panel atas mempunyai enam input: dua butang klik utama, pemilih DPI di lajur tengah, dan tiga input roda tatal (mengklik, memiringkan kiri, dan memiringkan ke kanan). Seperti yang saya katakan dalam ulasan lain, saya peminat input kecondongan roda tatal; mereka lebih memuaskan untuk digunakan daripada akhbar biasa dan memberi anda banyak kawalan tambahan. Saya gembira melihat lebih banyak syarikat menggunakannya dalam tikus pada semua titik harga.

Kemudian terdapat lima butang kekalahan di sebelah kiri. Anda akan menjumpai dua pasang makro sisi yang lebih kurang satu sama lain untuk membuat petak empat zon. Saya menganggap butang dipasangkan sebahagian kerana kedua-dua bahagian bawah berfungsi sebagai depan dan belakang secara lalai, dan sebahagiannya kerana kedua-dua butang atas lebih besar dengan tepi bulat, sementara kedua bawah terasa tipis dan rata. Butang begitu rapat sehingga mudah mengelirukan satu sama lain jika anda menikam salah satu daripadanya dengan cepat, yang cenderung berlaku semasa bermain permainan video.

Di hadapan butang sisi, di mana tepi ibu jari anda, adalah makro “penembak tepat” yang besar. Tidak seperti kebanyakan tikus dengan jenis butang ini, tidak menjatuhkan DPI secara lalai untuk memudahkan mengklik tepat, tetapi hanyalah input lain yang dapat disesuaikan. Rasanya agak pelik jika tetikus dengan butang seperti ini tidak mempunyai ciri ini, tetapi saya mengaku tidak terlalu ketinggalan.

Ini menduga masalah yang lebih besar. Butang penembak tepat agak jauh ke depan, dan ibu jari saya tidak mencapainya secara semula jadi. Akibatnya, saya jarang menggunakan makro ibu jari. Lebih-lebih lagi, bonggol di sebelah kiri tetikus, yang memberikan sokongan ergonomik yang hebat untuk ibu jari saya ketika saya memegang tetikus secara semula jadi, menghalang kemampuan saya untuk mencapai ke depan dan menekannya. Untuk menggunakan makro, saya perlu menekan tetikus, yang memerlukan masa dan niat. Tambahan, melakukan perkara itu tidak begitu selesa.

Saya mempunyai jari yang agak keras kepala, jadi ini mungkin bukan masalah besar bagi pemain dengan angka yang lebih panjang, tetapi nampaknya penempatan bentuk dan butang bekerja sama dengan saya, memandangkan bentuk keseluruhannya tidak terlalu besar.

Sekiranya anda dapat melewati penempatan bentuk dan butang, HyperX tidak memendam prestasi. Dengan sensor PixArt 3389, Raid dapat mengesan dengan tepat hingga 16,000dpi dan hingga 450 inci sesaat. Menjejak pada 16K terdengar seperti banyak, dan ini adalah lebih banyak daripada yang diperlukan oleh kebanyakan pemain. Kelajuan penjejakan adalah rata-rata untuk tetikus yang bagus, dan kebanyakan pemain tidak akan kehilangan tindakan dalam permainan seharian.

Sayangnya, Kekurangan NGenuity

Untuk tetikus, papan kekunci, dan kadangkala alat dengarnya, HyperX menawarkan aplikasi konfigurasi yang disebut NGenuity, yang menurutnya masih dalam versi beta walaupun ia diperlukan untuk pelbagai produk. Lebih daripada kebanyakan tikus, anda benar-benar perlu menggunakan NGenuity untuk menggunakan Pulsefire Raid kerana makro dua sisi atas dan butang ibu jari tidak mempunyai fungsi lalai — mereka secara harfiah tidak melakukan apa-apa kecuali anda memberikan sesuatu dalam perisian. Walaupun kami memerlukan butang tambahan, beberapa input ini mempunyai fungsi intuitif (atau mungkin kami baru saja menganggapnya daripada menguji banyak tikus permainan) dan nampaknya aneh untuk membiarkannya kosong bagi pengguna yang tidak mahu menggunakan utiliti.

Ini bertentangan dengan tuntutan di laman web HyperX, disertakan dengan ikon dengan logo Windows dan Apple, bahawa Raid serasi dengan pelbagai platform. Dengan tiga butang yang tidak ditetapkan secara lalai dan tanpa versi Mac NGenuity, pemain Mac tidak boleh membeli tetikus ini. (Kami pernah mendengar dari wakil HyperX bahawa syarikat itu mungkin mengeluarkan logo Apple.)

Bagi pemain yang boleh memuat turunnya, NGenuity sangat intuitif untuk perubahan asas seperti butang pemetaan dan menukar pratetap DPI. Sebilangan ciri yang lebih maju memerlukan sedikit navigasi tambahan. Editor makro disimpan di dalam menu pemetaan semula butang. Aliran memilih profil tetikus, kemudian menetapkannya ke aplikasi tertentu, juga sedikit membebankan.

Pilihan pembuatan profil Pulsefire Raid juga agak terhad. Anda boleh membuat seberapa banyak profil yang anda mahukan di sistem anda, tetapi memori onboard tetikus hanya dapat menyimpan profil lalai. Sekiranya anda mahukan profil tambahan pada peranti lain, anda boleh mengeksport profil dari PC anda dan kemudian mengimportnya ke NGenuity pada sistem lain. Ini tidak semudah atau secepat membawa beberapa profil di atas kapal, tetapi sekurang-kurangnya memberi anda pilihan untuk membawa profil ketika anda membuat gerakan yang lebih lama dan / atau lebih kekal.

Nilai Hebat Yang Tidak Cukup Bakar

Dengan risiko klise, kami benar-benar ingin menyukai HyperX Pulsefire Raid. Ia mempunyai reka bentuk ergonomik yang kuat, banyak butang, dan ciri yang kami suka, dan harganya berpatutan untuk apa yang dapat dilakukannya. Malangnya, banyak kualiti tersebut disertakan dengan kompromi.

Untuk satu, bentuknya bagus sehingga anda perlu menggunakan butang ibu jari. Dan ada baiknya mempunyai lima butang jalan pintas, tetapi anda perlu berhati-hati agar tidak tersekat pada saat-saat panas. The Raid adalah salah satu cara termurah untuk banyak kaedah pintasan dan makro, tetapi ada pilihan yang lebih baik di luar sana jika anda dapat menghabiskan lebih banyak atau memilih lebih sedikit butang.


Saya review Mouse Gaming dari @HyperX iaitu Hyperx PulseFire Raid. Mouse ini bukan untuk Gamer semata-mata,kalau anda Content Creator pun berbaloi beli!

Beli Hyperx PulseFire Raid : https://t.productlink.io/a14375m

Beli Hyperx PulseFire Surge : https://t.productlink.io/a14375o

Beli Hyperx PulseFure Pro FPS RGB : https://t.productlink.io/a14375p

Official Store Hyperx Malaysia : https://t.productlink.io/a14375n

Leave A Reply

Your email address will not be published.