Publisher Theme
I’m a gamer, always have been.

Motherboard Bertingkat, Mindblown! Review Asus ROG Strix Z590-i Gaming Wifi

0

ASUS ROG Strix Z590-I Gaming WIFI

ASUS ROG Strix Z590-I Gaming WIFI adalah tawaran mini-ITX premium jenama, dengan fokus sebenar pada sistem faktor bentuk kecil kelas atas. Ia menggunakan reka bentuk serba hitam, dengan elemen reka bentuk ROG Strix di atas penutup panel belakang yang ditutup dengan mesh, dengan logo ROG berkemampuan RGB yang dibina pada gabungan M.2 dan heatsink chipset.

Di bahagian bawah papan terdapat satu slot PCIe 4.0 x16 tunggal, dengan dua slot M.2 bertumpuk, dengan satu beroperasi pada PCIe 4.0 x4, dan satu lagi dengan sokongan PCIe 3.0 x4 / SATA. Bahagian kanan adalah empat port SATA bersudut lurus, dengan sokongan untuk array RAID 0, 1, 5, dan 10. Sokongan memori hebat seperti yang diharapkan untuk model ASUS mini-ITX, dengan kelajuan hingga DDR4-5333 dan kapasiti hingga 64 GB. ASUS juga mengiklankan penyampaian kuasa 10 fasa dalam konfigurasi 8 + 2, dengan satu input daya CPU 8-pin 12 V ATX memberikan kekuatan yang diperlukan kepada pemproses.

Di panel belakang terdapat satu port Thunderbolt 4 Type-C, dengan satu USB 3.2 G2x2 Type-C, satu USB 3.2 G2 Type-A, satu USB 3.2 G1 Type-A, dan empat port USB 2.0. Bagi pengguna yang merancang untuk memanfaatkan grafik bersepadu Intel adalah output video HDMI 2.0, sementara tiga bicu audio 3.5 mm bersalut emas dan diterangi dikuasakan oleh codec audio Realtek ALC4080 HD dan penguat Savitech SV3H712. ASUS menggunakan pengawal Intel I225-V 2.5 GbE, dengan Intel AX210 Wi-Fi 6E CNVi, yang juga menambah sambungan peranti BT 5.2. Menyelesaikan panel belakang adalah butang Flashback BIOS kecil.

Pembungkusan dan Kandungan

Bahagian depan kotak WiFi ASUS ROG STRIX Z590-I mempunyai latar belakang yang kaya dengan corak bercetak tebal. “ASUS ROG STRIX Z590-I Gaming Motherboard Gaming WiFi” berada di tengah kiri, dengan logo Republic of Gamers di kiri atas. “ASUS” dan ciri lencana jenama di bahagian bawah.

Bahagian belakang kotak mempunyai semua sorotan: tangkapan papan atas ke bawah, beberapa panel yang memperincikan ciri-ciri yang menonjol, senarai I / O belakang, dan senarai spesifikasi. Reka bentuk kotak dilaksanakan dengan baik dan sesuai dengan papan dengan sempurna.

Aksesori di atas standard, termasuk sambungan kabel panel, rantai kunci, dan tali zip. Tidak terdapat sebarang pelindung I / O belakang kerana pelindung disatukan ke dalam papan.

Senarai lengkap aksesori merangkumi:

 • Kabel 4x SATA 6 Gb / s
 • Kabel panel
 • Kabel pemisah ROG USB2.0
 • Antena bergerak Wi-Fi ASUS
 • Pek ikatan kabel
 • Pakej skru 2x M.2 SSD
 • Rantai kunci ROG
 • Pelekat ROG Strix
 • Kad terima kasih ROG
 • Sokongan DVD dan manual pengguna

Pandangan Lebih Dekat

Terdapat penyambung EPS 8-pin tunggal pada papan induk ROG STRIX Z590-I GAMING WIFI. Ini lebih daripada cukup untuk memungkinkan overclock ringan dan memastikan penghantaran kuasa stabil ke CPU.

Penyambung eps motherboard Gaming Wifi ASUS ROG STRIX Z590I
Di bahagian atas, terdapat input RGB 12v tunggal dan sepasang penyambung PWM 4-pin, satu untuk kipas CPU dan satu pilihan untuk pam AIO. Rasanya senang melihat header CPU Fan kedua tetapi tidak sepenuhnya diperlukan kerana kebanyakan akan menggunakan CPU Cooler berprofil rendah kipas tunggal.

Di sebelah kanan papan, ia mempunyai penyambung kuasa 24-pin, header panel depan, header USB 3.2 Gen2x2, header USB 3.2 Gen 1 dan 4 port SATA 6.0GB / s.

Di sinilah keadaan mula menyeronokkan, tidak semestinya tetapi semoga anda hanya perlu melakukannya sekali sahaja! Melepaskan pemasangan triple-decker M.2 adalah mudah, tetapi menyatukannya kembali boleh menjadi sangat mudah. Yang perlu anda keluarkan hanyalah pelindung atas dan bahagian tengah yang menempatkan pemacu M.2. Sebaik sahaja anda melepaskan bahagian tengahnya, anda boleh meletakkan satu pemacu di setiap sisinya, cukup pastikan pemacu Gen 4 di sebelah kanan untuk memanfaatkan kelajuan super cepat tersebut.

Di antara slot M.2 dan jalur PCIe, terdapat beberapa tajuk. Kami mempunyai header USB, header FAN, header panel depan dan header ARV 5V.

Di IO belakang dan kita dapat melihat port HDMI 2.0, LAN 2.5G, penyambung antena WiFi 6E, input audio dan pelbagai penyambung USB seperti:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2 × 2 port Jenis USB c
 • 1 x USB 3.2 Gen 2 port jenis a
 • 1 x USB 3.2 Gen 1 port jenis a
 • 1 x petir 4
 • 4 x USB 2.0

Di bahagian belakang papan induk dan seperti yang anda perhatikan, tidak ada M.2 dan ini berkat pemasangan M.2 triple-decker ASUS di bahagian depan. Namun, kami mempunyai input LPC DEBUG yang tidak akan diperlukan oleh kebanyakan pengguna. Ini adalah sebahagian daripada pilihan Debugging untuk pengekodan dan semua itu, sesuatu yang semestinya tidak perlu anda bimbangkan.

Bagaimana Kami Menguji

Di sini, kami berusaha untuk mendedahkan maklumat penting mengenai proses penanda aras sehingga pembaca dapat mengukur hasilnya dan berusaha menirunya menggunakan perkakasan mereka. Ketika melihat tanda aras dalam ulasan kami, tanda aras cukup jelas walaupun terdapat beberapa pengecualian. Ingat bahawa pilihan papan induk anda, loteri silikon, dan faktor lain boleh menghasilkan nombor yang berbeza, dan selalu ada kesilapan semasa menggunakan perisian apa pun. Oleh itu, pengalaman anda mungkin berbeza.

Menguji Sistem Anda Sendiri

Kami biasanya memberi tumpuan kepada penanda aras yang tersedia sehingga anda juga dapat menjalankan penanda aras yang sama pada sistem anda sendiri. Kami harap ini memudahkan pembaca kami untuk menilai peningkatan prestasi yang ada pada mereka ketika mereka menaik taraf sistem mereka sendiri.

Ujian Permainan

Semua permainan dijalankan mengikut ketetapan yang ditentukan menggunakan tetapan “tinggi” atau setara. Kami mengelakkan penggunaan tetapan Ultra kerana ini sering memberikan pulangan yang berkurang untuk prestasi berbanding visual.

Memori dan Penyimpanan

Penggunaan Kuasa

Gambaran keseluruhan

Walaupun papan ini sedikit lebih mahal daripada varian AORUS yang kami lihat, papan ini dilengkapi dengan WiFi 6E dan pemasangan triple-decker M.2 yang unik yang tidak dapat dilihat pada alternatif AORUS. Selain daripada ciri-ciri ini, ROG STRIX Z590-I GAMING WIFI adalah apa yang telah kita kenali dan sayangi (atau benci) dari barisan produk ASUS ROG. Kami mendapat penampilan dan nuansa premium serta prestasi yang sesuai dan walaupun harganya mungkin sedikit lebih tinggi daripada yang lain, anda dapat menjamin anda mendapat produk yang hebat.

Membina Kualiti & Reka Bentuk

Ini adalah papan ROG STRIX, perlu saya katakan lebih banyak? Sama ada anda menyukainya atau membencinya, tidak dinafikan barisan produk ROG STRIX terdiri daripada komponen berkualiti. Reka bentuknya juga tiada duanya. Maksud saya, lihat sahaja pemasangan m.2 triple-decker sehingga anda dapat menyimpan kedua-dua pemacu M.2 anda di bahagian utama papan induk. Itu adalah ciri yang cukup unik yang belum pernah saya lihat di tempat lain buat masa ini.

Prestasi

Kami menetapkan BIOS sebagai lalai untuk ujian kami, kemudian memuatkan profil XMP untuk RAM kami dan itu sahaja. Melakukan ini dan Z590I GAMING WIFI dapat mengikuti kebanyakan 11 papan lain yang telah kami uji. Tidak perlu khawatir dengan prestasi yang ditawarkan kerana ia adalah 5 * terkemuka dalam faktor bentuk mini-ITX.

Nilai tambah

Penjenamaan ROG selalu memberi nilai tambahan kepada segalanya, bukan? Penambahan WiFi 6E berbanding sebilangan pesaingnya sangat bagus untuk dilihat. Juga, pemasangan M.2 triple decker akan membuatnya sehingga anda tidak perlu mengeluarkan keseluruhan motherboard untuk mengakses pemacu kedua anda, sekiranya anda memerlukannya atas sebab apa pun.


Abe Cerah review Motherboard PADU dari @ASUS iaitu Asus ROG Strix Z590i Gaming Wifi. Maklumat lanjut : https://rog.asus.com/motherboards/rog…

Asus Malaysia Official Store : https://invol.co/cl4794n

Leave A Reply

Your email address will not be published.