Publisher Theme
I’m a gamer, always have been.

Saya Silap,Ini Rupanya Maksud UI dekat Smartphone! Review OnePlus Oxygen OS11

0

Bagi peminat tegar OnePlus, OxygenOS 11.0 mungkin tidak memberikan penampilan dan rasa yang sudah biasa anda lakukan. Tetapi gali di bawah permukaan, dan terdapat beberapa ciri OxygenOS 11.0 padat yang anda mungkin ingin sekurang-kurangnya mencuba sebelum memutuskan anda mahu melompat kapal.

OnePlus mungkin beralih jauh dari akarnya sebagai OEM Android “underdog” atau “plucky upstart” kerana garis antara dirinya dan Oppo yang tegang menjadi kabur. Namun, masih ada harapan untuk peminat yang keras dalam bentuk perisian peranti.

Kemas kini mungkin melambat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi dengan OxygenOS 11.0, anda masih mungkin mendapat Android 11 lebih awal daripada beberapa peranti lain. Pelancaran dimulakan dengan siri OnePlus 8, dilancarkan dengan 8T, dan akan tiba di OnePlus 7T dalam beberapa minggu mendatang.

Perubahan – sekurang-kurangnya di permukaan – nampaknya cukup besar, tetapi fungsi yang sangat sedikit telah diubah dengan lompatan dari Android 10 ke Android 11. Anggap saja sebagai menjilat cat untuk membantu membezakan dari Pengalaman Pixel dan Android One. Kami telah menghabiskan masa yang lama dengan OxygenOS 11.0 untuk menentukan beberapa ciri baru yang terbaik.


Abe Cerah review OnePlus Oxygen OS 11.

Penjadualan mod gelap

Selalu mengagumkan berapa banyak kulit Android di luar sana yang tidak mempunyai ciri-ciri tertentu yang kita semua anggap inti dari pengalaman harian kita. Aspek OxygenOS 11.0 yang paling mengejutkan adalah bahawa ia adalah binaan pertama dari OnePlus untuk menambahkan togel mod gelap khusus ke panel tetapan pantas. Bukan itu sahaja, ini yang pertama membawa penjadualan mod gelap, yang selaras dengan Android 11.

Secara peribadi, saya tidak akan menyebutnya sebagai ciri “terbaik” secara langsung dalam OxygenOS 11.0, kerana saya pasti bahawa kebanyakan orang hanya menukar tema gelap dan menikmati UI. Bagi orang yang suka mempunyai tema yang lebih ringan pada waktu siang dan tema yang lebih gelap pada waktu malam, dapat mengatur jadual juga merupakan tambahan yang bagus.

Video Nightscape dan Potret

Keupayaan untuk merakam video mod Nightscape dan Potret terhad kepada beberapa peranti pada masa ini, tetapi kami berharap ia menjadi ruji pada semua peranti setelah dikemas kini ke OxygenOS 11.0. Tidak ada ciri yang tersedia pada kamera selfie, sayangnya, yang menunjukkan bahawa sensor kamera belakang bersama perisian diperlukan untuk berfungsi dengan berkesan.

Saya tidak begitu yakin dengan kualiti video Nightscape, tetapi kabur latar belakang dan pengesanan subjek dalam mod Potret Video sebenarnya cukup mantap. Jangan mengharapkan sesuatu yang hampir dengan yang anda dapat dari kamera khusus dengan bukaan terbuka lebar semasa menggunakan mod ini.

Paparan Sentiasa Hidup

Akhirnya, akhirnya, OxygenOS 11.0 menambahkan keupayaan untuk menukar pilihan Paparan Sentiasa Hidup. Sikap keras kepala OnePlus terhadap fitur ini telah hilang sehingga kita sekarang mempunyai pilihan sekilas yang sangat kuat dalam Android 11 pada perkakasan OnePlus. Kami tidak sepenuhnya pasti sama ada ciri AOD akan turun ke setiap peranti OnePlus yang layak untuk kemas kini OxygenOS 11.0, tetapi bagi banyak ini, ini akan menjadi ciri baru terbaik sejauh ini.

Pilihan “Insight” AOD dibuat bekerjasama dengan Parsons School of Design dan memberi anda data mengenai keseluruhan penggunaan peranti anda, termasuk berapa kali anda membuka kunci telefon anda. Secara visual, ini adalah penampilan yang sangat bagus dan unik yang mengingatkan saya pada Mass Effect untuk beberapa sebab, tetapi melihat berapa banyak kunci yang anda mulakan adalah panggilan bangun. Ia tidak kelihatan seperti jam AOD standard; sebaliknya, ia aktif apabila anda mengetuk atau mengangkat peranti anda.

Kanvas AOD

Memperluas ciri Paparan Sentiasa Hidup adalah Canvas AOD – fikirkan ini sebagai cara untuk meletakkan kertas dinding mesra AMOLED khusus yang kemudian berubah menjadi kertas dinding pilihan anda. Sebagai kaedah untuk mengaitkan skrin kunci dan skrin utama anda, sebagai pilihan penyesuaian tambahan, Canvas AOD adalah salah satu ciri baru dan tidak dijangka terbaik dalam OxygenOS 11.0.

Ia tidak berfungsi dengan setiap gambar yang mungkin anda cuba, tetapi kesannya sangat hebat setelah anda menggunakan gambar pada skrin kunci dan skrin utama anda. Animasi zoom kecil ketika membuka kunci peranti anda mengikat semuanya bersama-sama dengan sangat kemas dan padu.

Suapan Discover Google

Walaupun secara teknis bukan fitur OxygenOS 11.0, seperti yang ditambahkan dalam kemas kini OnePlus Launcher v4.5.6, kemampuan untuk meleret ke Suapan Google Discover ketika menggunakan pelancar peranti lalai pasti akan menjadi popular. Ini bermaksud bahawa Rak OnePlus telah dipindahkan.

Anda masih boleh mengakses Rak dengan menggunakan sapu ke bawah pada skrin utama anda (di mana-mana tempat kosong), atau anda boleh mematikannya sepenuhnya jika anda mahu. Senang melihat Discover Feed menuju ke peluncur peranti yang lebih terpasang, tetapi ia juga memerlukan sedikit usaha untuk dianggap “mustahak”.

Galeri Pintar

Ini mungkin tidak akan berguna jika anda menggunakan Foto Google atau aplikasi pengganti galeri yang lain, tetapi aplikasi Galeri OnePlus telah meningkat dengan serius dengan pembebasan Android 11. Anggap ini sebagai organisasi automatik untuk galeri foto dan gambar anda.

Saya berpendapat aplikasi galeri terdekat yang ada yang melakukan perkara serupa ialah Google Gallery Go. Setelah dikemas kini, anda boleh mendapatkan gambar dikategorikan yang, dengan menggunakan AI, dapat berfungsi jika subjek gambar pada peranti anda mempunyai perkara seperti orang, tempat, bangunan, haiwan peliharaan, makanan, teknologi, dan mungkin banyak lagi kategori yang belum kita miliki. belum dilihat. Saya merasa sangat baik untuk menyaring ribuan gambar yang mungkin saya ambil dan hanya mahu, katakanlah, gambar anjing saya atau makanan mewah terakhir yang saya makan.

Mod Zen 2.0

Pada masa ketika penggunaan telefon pintar tidak diragukan lagi telah meningkatkan banyak penguncian dan sekatan pergerakan di seluruh dunia, ciri seperti Mode Zen adalah penyertaan perhatian dan kesejahteraan yang dapat membantu anda menyahmampatan dan mengekang penggunaan peranti secara berlebihan.

OxygenOS 11.0 mendapat versi Mod Zen yang dikemas kini yang merangkumi UI baru dan lima tema pratetap. Bukan itu sahaja, kerana ada lebih banyak pilihan had masa untuk “menjeda” telefon pintar anda bersama dengan kemampuan untuk bergabung dengan “bilik” orang lain yang mengambil masa dari teknologi mereka. Ini benar-benar memberi insentif kepada anda untuk meletakkan peranti anda ke bawah dan memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang mungkin lebih bernilai masa anda – dan bukannya hanya perlu melakukan penggulungan azab ketika berada bersama rakan dan keluarga.

Reka bentuk semula UI satu tangan

Di permukaannya, persamaan antara OxygenOS 11.0 dan One UI mungkin bukan perkara yang baik, tetapi salah satu ciri terbaik yang mereka dapat bersama adalah kegunaan satu tangan yang lebih baik. Ini tidak banyak masalah dengan peranti yang lebih kecil seperti OnePlus Nord, tetapi kebanyakan peranti dari syarikat itu cukup besar berbanding industri lain.

Saya akan menjadi orang pertama yang mengatakan bahawa jumlah ruang kosong atau ruang kosong tidak begitu menarik. Baik pulih baik untuk aksesibilitas dan keselesaan umum ketika menggunakan model tinggi seperti OnePlus 8 Pro. Semua aplikasi OnePlus “stok” telah bertema untuk memastikan bahawa anda dapat mengakses kawasan yang paling penting tanpa masalah.

Memandangkan elemen UI biasanya akan tersebar secara merata, peralihan ke bawah semua bahagian utama yang dapat diakses dalam menu, aplikasi, dan UI umum bermaksud bahawa perkara lebih sesuai dengan pergerakan tangan semula jadi anda. Kelajuan tambahan di mana anda boleh sampai ke tempat yang anda inginkan menjadikan UI satu tangan menyegarkan antara ciri terbaik – walaupun memecah belah – OxygenOS 11.0. Ini mungkin tidak akan mempengaruhi cara anda meletakkan skrin utama anda, tetapi setelah penggunaan yang meluas, perubahannya mulai masuk akal.

Bilakah peranti saya akan mendapat OxygenOS 11.0?

Pelepasan OxygenOS 11.0 yang stabil sepenuhnya telah dilancarkan sejauh ini. Ini pertama kali dimulakan dengan OnePlus 8 dan 8 Pro, dilancarkan dengan OnePlus 8T dan akhirnya mula menggunakan peranti lain selama 6 bulan terakhir. Anda seharusnya dapat mendapatkan kemas kini Android 11 pada peranti berikut:

  • OnePlus 8
  • OnePlus 8 Pro
  • OnePlus 7T
  • OnePlus 7
  • OnePlus 7 Pro

Bagi mereka yang mempunyai OnePlus 6 atau 6T, kami mempunyai berita baik dan buruk. Pertama, peranti anda akan layak untuk Android 11 dan, oleh itu, OxygenOS 11.0. Kelemahannya adalah bahawa OnePlus baru-baru ini mengesahkan bahawa kemas kini tidak akan dilancarkan sehingga sekurang-kurangnya Ogos 2021. Itu adalah penantian yang besar, terutamanya jika anda benar-benar ingin bertahan pada 6 atau 6T. Anda boleh mendapatkan maklumat terkini mengenai semua peranti yang dikemas kini ke OxygenOS 11.0 melalui portal kemas kini khusus kami di sini.

Kedai Rasmi OnePlus Malaysia : https://invol.co/cl47pix

Beli OnePlus 9 5G : https://invol.co/cl47pjl

Beli OnePlus Watch : https://invol.co/cl47pjb

Leave A Reply

Your email address will not be published.