Publisher Theme
I’m a gamer, always have been.

Ultimate Budget Gaming Mouse 2021 (Bawah RM100) – Review Ajazz AJ390R Gaming Mouse

0

Baru-baru ini, industri tetikus permainan telah melalui banyak perubahan. Ramai yang lebih mengemari tikus permainan ringan hari ini. Selalu ada pilihan sama ada lebih suka tikus permainan ringan atau tidak. Hari ini, pada tahun 2021, anda boleh mendapatkan tetikus yang jauh berbeza daripada yang ada beberapa tahun lalu.

Pada akhirnya, ini adalah kemenangan bagi pengguna. Lebih banyak pilihan bermaksud lebih banyak persaingan, dan itu memberi kita pilihan hebat di beberapa tanda harga yang berbeza. Bercakap mengenai harga, itu adalah salah satu tema utama yang akan anda lihat dalam ulasan ini. Kami melihat tetikus permainan Ajazz AJ390. Pada pandangan pertama, ia kelihatan sangat mirip dengan Glorious Model O, tetikus permainan ringan yang sangat disukai.

AJ390 sangat menghampiri kehendak seseorang yang memerlukan tetikus ambidextrous yang kukuh. Sekiranya anda dapat menggunakan AJ390, mungkin perlu dilihat. Kami akan membahasnya dan lebih banyak lagi dalam tinjauan mendalam ini.

Unboxing

Sebelum kita mengetahui dengan terperinci, mari kita tentukan nada terlebih dahulu. Tetikus ini keluar langsung dari China, dan kemungkinan besar OEM mengeluarkannya. Dengan itu, jangan biarkan itu menjauhkan anda dari tetikus ini. Tidak adil jika kita menilai produk semata-mata berdasarkan asal dan harganya, jadi keseluruhan ulasan ini adalah tindakan yang tidak berat sebelah.

Dengan semua itu, pengalaman membuka kotak cukup mantap. Ini adalah kejutan yang baik bagi kami, kerana kami tidak mengharapkan banyak perkara. Bahagian depan kotak mempunyai skema warna merah dan hitam. Kami mempunyai logo Ajazz dan penjenamaan tetikus di bahagian depan dengan fon perak berkilat. Kedua-dua sisi dan bahagian atas kotak mempunyai jenama yang serupa. Bahagian belakang tetikus mempunyai gambar tetikus berwarna putih, bersama dengan semua ciri.

Seperti biasa, ciri-ciri tersebut mempunyai keterangan ringkas yang ditulis di bawahnya. Anda boleh membuka kotak dari atas, dan mengeluarkan sarung kadbod di dalamnya. Untuk aksesori, anda mendapat panduan memulakan cepat dan sepasang kaki tetikus Teflon yang lain.

Melepaskan kabel dan tetikus dari sarung kadbod adalah mudah dan bebas daripada kekecewaan. Tetikus dibungkus dengan bahan lembut. Dengan semua itu, sudah tiba masanya untuk merancang reka bentuk.

Reka Bentuk & Penampilan Lebih Dekat

Dalam pendahuluan, kami mengatakan bahawa AJ390 sangat mirip dengan Model O Glorious dalam banyak cara. Syarikat juga tidak cuba menyembunyikan fakta ini. Untuk reka bentuk dan estetika, AJ390 ini boleh dikenali sebagai replika (sebenarnya sangat bagus). Ia mempunyai reka bentuk sarang lebah yang sama dengan cangkang berlubang.

Kita semua tahu sekarang bahawa reka bentuk sarang lebah melayani salah satu daripada dua tujuan yang mungkin. Yang pertama adalah estetika, dan yang kedua adalah untuk mengurangkan berat badan. Ini adalah sedikit dari kedua-duanya di sini untuk Ajazz AJ390. Walaupun beratnya sedikit lebih tinggi daripada Model O sekitar 74g, ia mendapat manfaat dari persamaan estetika. Ini adalah reka bentuk yang kita semua tahu dan suka. Ia mempunyai pencahayaan RGB di kedua sisi, dan bahkan pada roda tatal.

Melalui lubang berhampiran bahagian bawah, anda dapat melihat bit plastik yang menunjukkan logo Ajazz yang bersinar di dalamnya. Sekiranya anda mahu, anda boleh membuka tetikus dan mengeluarkan bit plastik untuk mengurangkan berat badan. Kami tidak mencuba sendiri, jadi, lakukanlah mengikut budi bicara anda sendiri.

Terdapat butang DPI yang berada di bawah roda tatal. Di bahagian bawah, kami mempunyai empat kaki tetikus Teflon, sensor PAW3338, butang untuk menyesuaikan RGB, dan mod permainan terbina dalam (lebih lanjut mengenai itu kemudian).

Dari segi bentuk dan profil, Ajazz AJ390 serupa dengan tikus ambidextrous ringan lain di pasaran. Mungkin ada yang mengatakan bahawa ia mempunyai bentuk generik, dan itu adalah perkara yang baik yang bermaksud bahawa tetikus selesa digunakan untuk kebanyakan orang. Oleh kerana ini adalah tetikus yang merupakan pesaing yang relatif berpatutan dengan nama besar di luar sana, persoalan utama di fikiran setiap orang adalah apakah kualiti binaannya bagus. Anda pasti gembira mengetahui bahawa ia berlaku.

Tidak ada flex dinding samping atau goyangan yang nyata. Tetapi, jika anda mengangkat tetikus dan menggegarkannya ke dalam, anda dapat melihat bunyi gemerisik. Satu perkara terakhir, anda boleh membeli tetikus ini dengan warna putih atau hitam. Kami menerima kedua-dua unit, dan kedua-duanya kelihatan hebat. Itu semua bergantung pada pilihan peribadi. Satu-satunya masalah dengan reka bentuk adalah logo AJ dan Ajazz yang tegang. Bukan masalah besar, tetapi mungkin membebankan bulu untuk beberapa orang.

Selesa dan Mencengkam

Ajazz AJ90 mempunyai bentuk ambidextrous. Peminat gaya itu akan berasa selesa di sini. Namun, ingat bahawa ia hanya mempunyai butang di sebelah kiri, jadi ini bukan tetikus ambidextrous yang “benar”. Anehnya, tetikus terasa sangat mirip dengan Zowie FK1, hanya dengan berat yang lebih ringan.

Suara belakang pada tetikus ini lebih lemah berbanding dengan Zowie FK1, tetapi ia mengikuti kebanyakan prinsip asas yang sama. Walaupun butang berakhir pada titik yang sama, asasnya sedikit lebih pendek di sini. Ia mempunyai bahagian atas rata dengan sisi melengkung dan cerun beransur-ansur dari belakang ke depan. Dengan itu, ia mempunyai alur selesa yang lebih baik pada butang. Kami pasti bahawa reka bentuk ini tidak disengajakan tetapi ia pasti hampir dengan FK1 dan Glorious Model O.

Di luar kotak, keselesaan hampir sempurna. Tetikus masuk pada 69g, yang sangat ringan untuk tikus seperti ini. Semasa bergerak, tetikus sangat sesuai untuk mencengkam hujung jari dan cakar. Anda boleh menggenggam tetikus ini dengan telapak tangan jika anda mempunyai tangan bersaiz sederhana atau lebih kecil. Walau bagaimanapun, ujian kami menunjukkan bahawa cengkaman hujung jari dan cakar memberikan tujuan terbaik. Kita boleh mengatakan bahawa ini adalah tetikus sederhana sehingga dapat memenuhi syarat untuk kebanyakan orang.

Tidak kira gaya pegangan atau ukuran tangan, tetikus ini akan selesa bagi kebanyakan orang. Syukurlah, corak sarang lebah tidak menggali telapak tangan anda. Sebilangan orang mungkin peka dengan perkara ini, jadi perlu diperhatikan. Perlu diingat bahawa corak ini terdapat di bahagian bawah butang utama dan juga bahagian bawah.

Butang, Roda Tatal, dan Kabel

Di sinilah persamaan antara Model Glorious O dan Ajazz AJ390 berakhir. Sama ada untuk yang lebih baik atau yang lebih buruk adalah bergantung kepada anda Kami hanya akan menyenaraikan fakta untuk anda. Sebagai permulaan, butang sangat berbeza berbanding dengan Omron Switches. Sebaliknya, AJ390 menggunakan suis Huano Blue Shell Blue Dot.

Klik agak berat dan kuat. Sekali lagi, sebilangan orang mungkin lebih suka ini, sementara yang lain tidak. Suis ini mempunyai penyaduran emas di atasnya dan dinilai pada 50m klik. Mereka memerlukan daya penggerak 70g atau lebih. Berat klik terasa berat, tetapi mereka mempunyai sedikit pra-perjalanan. Kesimpulannya, ini adalah butang yang bagus jika anda menyukai tetikus dengan klik yang berat.

Bergerak, pada roda tatal juga cukup baik. Putaran roda lancar dan mempunyai maklum balas taktil yang minimum. Selain itu, kabelnya fleksibel dan ringan tetapi tidak hampir dengan kabel paracord aftermarket. Ia menyelesaikan tugas, jangan salah, tetapi kita pasti pernah melihat dan merasakan kabel yang lebih baik pada masa lalu.

Kami juga mungkin bercakap mengenai kaki tikus dalam kategori ini. Mereka adalah kaki hitam Teflon standard anda. Tiada perkara luar biasa di sini. Namun, mereka melacak dengan baik dan sangat responsif. Sudah tentu, tidak adil membandingkannya dengan kaki hiperglide. Ini tidak mendekati kualiti PTFE kelas dara, tetapi kita boleh melihatnya dari harganya.

Prestasi Sensor dan Permainan

Ajazz AJ390 dilengkapi dengan sensor PAW 3338. Sekarang, anda mungkin terkejut dengan ini, tetapi sukar untuk membezakan antara ini dan 3360. Nah, jika anda sangat biasa dengan sensor 3360, anda mungkin dapat membezakannya. Tetapi, kemungkinan kejadian itu sangat kecil.

Sensor mempunyai DPI maksimum 16,000 yang boleh dikonfigurasi dalam perisian. Ia mempunyai pecutan nominal 40G, dan kelajuan pelacakan maksimum 400IPS. Tidak buruk sama sekali, sekurang-kurangnya di atas kertas. Nasib baik, ia juga mengekalkan prestasi sebenar. Gabungkan bentuk yang selesa dengan sensor ini, dan kami mempunyai resipi untuk prestasi permainan yang hampir sempurna.

Mudah untuk mendapatkan gambar kepala dengan tetikus ini, dan setelah melihatnya dengan mata kita sendiri, Ajazz AJ390 meninggalkan kita kesan yang cukup baik. Segala jenis anomali seperti jitter dan pecutan tidak dapat dilihat. Namun, kami harus mengubahnya dengan perisian yang tidak ada di dalam kotak. Bagi kami, pecutan tetikus diaktifkan dalam perisian di luar kotak. Perkara ini mungkin menjadi masalah bagi kita.

Namun, setelah kami berjaya, kami tidak mempunyai banyak aduan. Orang yang membeli tetikus ini menganggapnya sebagai alternatif yang murah akan terkesan. Anda pasti tidak boleh mengharapkan banyak dari tetikus ini dengan harga murah, tetapi AJ390 berjaya menunaikan janji prestasi.

Perisian

Untuk menulis ini, mengesan perisian sebenar untuk AJ390 tidak begitu mudah. Anda boleh mendapatkan laman web rasmi mereka, tetapi kebanyakannya sepenuhnya dalam bahasa Cina. Sudah tentu, itu tidak dapat diperbaiki oleh Terjemahan Google. Anda juga boleh mencari perisian tersebut jika mencarinya di Google dan melihat-lihat sedikit.

Setelah perisian dimuat turun, anda boleh melakukan perkara biasa. Anda boleh mengkonfigurasi apa sahaja yang anda mahukan dalam perisian ini. Seperti biasa, Anda dapat mengubah tingkat pengundian, dan meningkatkan atau menurunkan DPI dalam langkah 100. Anda juga dapat mengkonfigurasi pencahayaan dengan menggunakan tombol yang terletak di bahagian bawah tetikus. Ngomong-ngomong, kita mesti menangani gajah di dalam bilik.

Di bahagian bawah, tepat di bawah sensor, ada butang yang anda gunakan untuk menukar pencahayaan. Anda juga boleh menggunakan butang ini untuk menghidupkan mod permainan, yang menarik. Pada dasarnya, mod ini akan menjalankan skrip penekanan mundur dalam beberapa permainan. Ini berfungsi di luar kotak di PUBG, dan anda harus mengkonfigurasinya untuk permainan tertentu.

Tidak ada cara untuk memutarnya. Ini adalah bentuk menipu. Permainan dengan sistem anti-cheat yang ketat seperti Overwatch, CS: GO, dan lain-lain dapat memanfaatkannya. Anda mungkin atau tidak mendapat larangan atau sekatan pada akaun anda. Kami sangat menyarankan agar tidak menggunakan ini. Sejujurnya, ini adalah ciri yang agak pelik, dan bukan satu-satunya alasan untuk anda mendapatkan tetikus ini.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, tetikus ini agak mengejutkan dan mengagumkan pada akhirnya. Sebilangan mungkin menuliskannya sebagai klon Model O yang lain. Walaupun bukan sesuatu yang inovatif, ia tidak semestinya harganya di bawah $ 25. Selalunya bagus untuk mempunyai pilihan. Reka bentuknya bagus, kualiti binaannya tidak terlalu buruk, dan prestasinya setara. Sekiranya anda ingin menjimatkan beberapa dolar pada tetikus permainan yang bagus, ini adalah perkara yang perlu dipertimbangkan. Itu adalah jika anda dapat menemuinya dengan mudah di negara anda. Bagi peminat tikus ambidextrous, ini adalah nilai yang sangat baik.

Tetikus Permainan Ringan Ajazz AJ390

  • Reka bentuk ringan
  • Bentuk yang selesa dan selamat
  • Harga yang kompetitif
  • Prestasi yang sangat mengejutkan
  • Kabel boleh menjadi lebih baik

Saya review Mouse Gaming dari Ajazz iaitu Ajazz AJ390R. Buat masa ini,saya nobatkan ini Mouse Gaming terbaik bawah RM100.

Beli Ajazz AJ390R (Official Store) : https://t.productlink.io/a1436y2

Official Store AJAZZ Malaysia : https://t.productlink.io/a1436y3

Leave A Reply

Your email address will not be published.